Τί είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (“European Solidarity Corps” – “ESC” εφεξής) είναι η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους-ες νέους-ες επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή/και να απασχοληθούν σε προγράμματα (i) πρακτικής άσκησης, (ii) εργασίας ή/και να συμμετάσχουν στην υλοποίηση έργων/προγραμμάτων αλληλεγγύης, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος των κοινοτήτων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του εν λόγω προγράμματος είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Η σύστασή του ESC ανακοινώθηκε πρώτα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016 και άρχισε να λειτουργεί επίσημα τον Δεκέμβριο του 2016.

Ποιος-α μπορεί να εγγραφεί στο ESC;

Μπορείς να εγγραφείς στο ESC αν είσαι 17 ετών, αλλά για να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών. Στα προγράμματα του ESC μπορούν να συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 3.342 ελληνικές συμμετοχές στο ESC σε σύνολο 138.000 εγγεγραμμένων νέων. Μπορείς να βρεις πιστοποιημένους υποψήφιους φορείς αποστολής και υποδοχής εδώ, ανάλογα με τα επιμέρους ενδιαφέροντα και τις κλίσεις σου.

 

Να θυμάσαι ότι πρέπει, επίσης, να κατοικείς νόμιμα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μια από τις παρακάτω χώρες:

 • Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκία,
 • Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία,
 • Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία,
 • Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία,
 • Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τυνησία και
 • Ρωσική Ομοσπονδία.

Μολονότι μπορείς να συμμετάσχεις στο ESC εάν πληροίς τα κριτήρια αυτά, για ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να υπάρχουν επιπρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία, τη νόμιμη κατοικία ή την υπηκοότητα, ανάλογα με το είδος τους και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Πώς μπορεί κάποιος-α να συμμετάσχει στο ESC;

Αφού ολοκληρώσεις μια απλή διαδικασία εγγραφής, μπορεί να επιλεγείς, για να συμμετάσχεις σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων/δραστηριοτήτων που αφορούν -μεταξύ άλλων- την πρόληψη φυσικών καταστροφών, την αποκατάσταση μετά από καταστροφές, την παροχή βοήθειας σε κέντρα αιτούντων άσυλο, την αντιμετώπιση διάφορων κοινωνικών προβλημάτων, κ.ο.κ.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να δηλώσεις τα βασικά προσωπικά σου στοιχεία, το είδος των προγραμμάτων που σε ενδιαφέρει, καθώς και την εμπειρία και τις γνώσεις που μπορείς να προσφέρεις στα προγράμματα του ESC. Έπειτα, θα σου ζητηθούν και άλλα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι περίοδοι κατά τις οποίες θα είσαι διαθέσιμος-η να συμμετάσχεις σε προγράμματα.

Μετά την εγγραφή σου στις δραστηριότητες εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στη διεύθυνση https://europa.eu/youth/SoLiDarity_en, και αφού αναρτήσεις το πρόσφατο βιογραφικό σου σημείωμα, θα πρέπει να επικαιροποιείς τακτικά το προφίλ σου και να πραγματοποιείς συχνά αναζήτηση για κενές θέσεις. Επιπλέον, μπορείς να ψάχνεις μέσω της πύλης EURES για κενές θέσεις που σε ενδιαφέρουν.

Πόσο διαρκούν τα προγράμματα του ESC;

Τα προγράμματα που υποστηρίζει το ESC διαρκούν από δύο έως δώδεκα μήνες. Υλοποιούνται, κατά κανόνα, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στο ESC;

Η συμμετοχή σου στο ESC αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, γιατί -μεταξύ άλλων:

 • Θα διευρύνεις το πολυπολιτιστικό σου πνεύμα και τους ορίζοντές σου.
 • Θα θεωρηθεί πλεονέκτημα όταν υποβάλεις αίτηση για θέση εργασίας και θα σε βοηθήσει στην εγγραφή σου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 • Θα αποκτήσεις καινούριες / ενδυναμώσεις διαπολιτισμικές φιλίες.
 • Θα βελτιώσεις τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σου δεξιότητες.
 • Όταν ολοκληρώσεις τη συμμετοχή σου σε ένα πρόγραμμα, θα δικαιούσαι να λάβεις πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει τη συμμετοχή σου. Θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όταν υποβάλλεις αίτηση για θέσεις εργασίας ή για περαιτέρω επιμόρφωση/κατάρτιση.

Ποια έξοδα καλύπτονται στο πλαίσιο της συμμετοχής σου στο ESC;

Εθελοντισμός:

Αν αποφασίσεις να γίνεις εθελοντής/ντρια, δε θα εισπράττεις μισθό, αλλά θα καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διαβίωσής σου, καθώς και η ασφάλισή σου καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Θα λάβεις σχετική εκπαίδευση και mentoring πριν από την ανάληψη των καθηκόντων σου και μετά την άφιξή σου στον τόπο της δραστηριότητας.

Πρακτική άσκηση και εργασία:

Όποιος-α συμμετέχει σε πρόγραμμα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης, θα συνάπτει, σε ορισμένες χώρες, σύμβαση εργασίας σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες της χώρας υποδοχής. Θα παρέχεται μια ημερήσια αποζημίωση. Για συμμετέχοντες-ουσες που προσλαμβάνονται για τοποθέτηση σε θέση εργασίας, θα υπάρχει πάντα μια επίσημη σύμβαση εργασίας, καθώς και αμοιβή σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους, τους κανονισμούς και τις συλλογικές συμβάσεις.

Οι θέσεις πρακτικής άσκησης αφορούν πρακτική άσκηση πλήρους ωραρίου και διαρκούν από 2 -6 μήνες, ενώ μπορούν να ανανεωθούν μία φορά. Οι θέσεις εργασίας αφορούν εργασία πλήρους ωραρίου και έχουν διάρκεια από 3 – 12 μήνες.

Πηγές που μπορείς να ενημερωθείς διεξοδικότερα και να εγγραφείς στο ESC:

 

Ώρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης

09:00-17:00

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

 2131314450, -453 & -460

Ηλεκτρονικά Ταχυδρομεία

 erasmusplus-youth@inedivim.gr &

eurodesk@inedivim.gr

Ιστοχώρος

https://europeansolidaritycorps.gr/ 

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Facebook: Erasmus + Youth Greece

 

 

Ροή