Ημερίδα του Σ.Δ.Ε. Καρδίτσας

Την Παρασκευή 16-6-2017 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους χώρους του σχολείου και παρουσιάστηκαν στην τοπική κοινωνία στοιχεία από τη λειτουργία του Σ.Δ.Ε. Καρδίτσας για τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν τις εμπειρίες τους πρώην εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ οι οποίοι συνέχισαν τις σπουδές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τίμησαν με την παρουσία τους, η κα. Θεοχάρη (στέλεχος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς & Αθλητισμού) καθώς και η κα. Φρίγκα  (στέλεχος της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Η εκδήλωσή είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δυνατότητα Δια Βίου Μάθησης που παρέχει η εκπαίδευση στην Καρδίτσα και τους Σοφάδες σήμερα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Τα πάνω 90 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Παραρτήματά τους, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα μόνο τμήμα αυτού του πραγματικά ενθαρρυντικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιείται από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) από το 1997. Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η 2η ευκαιρία λοιπόν καρποφορεί ακόμα και στα χρόνια της κρίσης! Και μάλλον πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιόδους, αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο στα αδιέξοδα.

Είκοσι εννιά (29) ενήλικες εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας τα κατάφεραν και φέτος, ενάντια σε ανεργία, οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, ανασφάλεια και χρονικές πιέσεις, να ανταποκριθούν στη διετή τους δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό και προστατευμένο, να χαρούν τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και φιλίες, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους δημιουργικά και να αποκτήσουν το πολυπόθητο Απολυτήριο Γυμνασίου μετά την εφηβεία τους, χωρίς αγωνιώδεις εξετάσεις και ‘καημούς’.

Τιμήσαμε λοιπόν αυτούς αλλά και τους πρωτοετείς συμμαθητές τους, στην εκδήλωση που προετοιμάστηκε με μεράκι από τους καθηγητές και τους μαθητές μας.

Κατ’ αρχήν το 1ο μέρος της εκδήλωσης υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Έγινε παρουσίαση από μαθητές και καθηγητές, των εργασιών (projects) που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς:

  • «Γνώρισε τον πολιτισμό μου» – Α2 τάξη Καρδίτσας
  • «Όταν ανακυκλώνω … δημιουργώ» – Α τάξη Σοφάδων
  • «Ανακύκλωση: αναγκαιότητα και πράξη ευθύνης» – Β τάξη Σοφάδων
  • «Το σήμερα είναι το αύριο του χθες» – Α1 & Β τάξη Καρδίτσας

Ακολούθησε, η Διάδοση του προγράμματος Erasmus+ με κωδικό 2016-1-EL01-KA104-022630 και τίτλο   «Ψηφιακές Καινοτόμες Πρακτικές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ): υλοποίηση ψηφιακής τάξης, στρατηγικές εκπαίδευσης – επικοινωνίας – αξιολόγησης σχολικής μονάδας» που υλοποιήθηκε με συμμετοχή οκτώ (8) εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Πορτογαλία και είχε διάρκεια δυο (2) εβδομάδες (18-4 ως 2-5-2017).

Τέλος, έλαβε χώρα η Απονομή Απολυτηρίων Τίτλων του Σχολείου στους είκοσι εννιά (29) ενήλικες αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2016-2017 και η τελετή στον εσωτερικό χώρο έκλεισε με προβολή video με τίτλο «Η χρονιά που πέρασε» που επιμελήθηκε η υποδιευθύντρια κα. Τραγούδα Αθανασία.

Στο 2ο μέρος, η εκδήλωση συνεχίστηκε στο προαύλιο του σχολείου, όπου είχαν στηθεί τραπεζοκαθίσματα, μεγαφωνική εγκατάσταση, ηχητικό σύστημα και φωτισμός.

Εκεί κατά σειρά παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση με κεντρική ιδέα τις αλλαγές που υπήρξαν στην εκπαίδευση και στις αντιλήψεις σε χρονική απόσταση δυο (2) γενεών. Συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενοι/ες: Τσιμπού Αγγελική, Αβραμόπουλος Δημήτρης και Tusha Elona.

Μετά, έγινε παρουσίαση του χορού «χασάπικος» από τους εκπαιδευόμενους/ες: Μπολτσή Χαρίκλεια, Γατή Σοφία, Tusha Elona, Τσιμπού Αγγελική, Καβαλάρη Δέσποινα, Χαμντίου Χριστίνα, Μίχου Περσεφόνη, Καρύδα Γεωργία, Γεωργίου Βαία, Κειμέρη Ιουλία.

Τέλος, έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό και χορός από DJ. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από έκθεση έργων, στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής, των εκπαιδευομένων  της έδρας και του Παραρτήματος Σοφάδων. Επενδύθηκε μουσικά από τη χορωδία που την απαρτίζουν δέκα (10) εκπαιδευόμενοι/ες του ΣΔΕ Καρδίτσας με τα εξής τραγούδια: 1) Εγώ δεν βγάλει το σχολείο (Γ. Μουφλουζέλης) 2) Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια (Γεράσιμος Ανδρεάτος).

Ενδιάμεσα προσφέρθηκε πλήρης μπουφές για τους καλεσμένους μας, εκπαιδευόμενους και καθηγητές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου. Στην ιστοσελίδα μας ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει εκτεταμένα στιγμιότυπα του βιντεοσκοπημένου υλικού της ημερίδας. Η μεταφορά των μαθητών μας και των συνοδών τους από τους Σοφάδες, ήταν ευγενική προσφορά του ΚΤΕΛ Καρδίτσας (χωρίς αμοιβή).

Επίσης, ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις: Οινοποιείο Winery Monsieur Nicolas – ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ & ΣΙΑ, Οινοποιείο «Φίλια ΓΗ», Κρασί και Τσίπουρο – ΕΓΓΛΕΖΟΣ Χρήστος, Αγροτικός Συνεταιρισμός ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Μπουτικ Κρεάτων ΨΑΡΡΗΣ & ΣΙΑ, Car Body Repairer & Painter – ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος, ΣΟΥΦΛΑΣ ψησταριά, ΑΣΤΕΡΙΑ ψησταριά. Τέλος, ευχαριστούμε την Αθηνά Σιδέρη («ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ») για την πολύτιμη βοήθειά της στην προετοιμασία των χορευτικών.

Για περισσοτερα: www.karditsanews.gr