«Δεύτερη ευκαιρία»: Κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας ξεδίπλωσαν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο

Κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας εκθέτουν στο «σχολείο» τους καλλιτεχνικές δημιουργίες

Το καλλιτεχνικό τους ταλέντο ανέδειξαν κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας μέσα από το πρόγραμμα Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών εκθέτοντας τα έργα τους στο σχολείο.  

Το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Λάρισας, αναπτύσσει εδώ και αρκετά χρόνια διάφορες δράσεις που βοηθούν τους κρατουμένους να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να έρθουν σε επαφή με πολλές πλευρές της ζωής και ειδικά με τον πολιτισμό και τις Τέχνες.  

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, Γεώργιος Τράντας, τόνισε ότι οι καλλιτεχνικές δράσεις έχουν πολλές πλευρές και στόχους. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Τέχνες αποτελούν για τους καθηγητές και το ίδιο το σχολείο ένα σημαντικό παιδαγωγικό εργαλείο που μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις στους μαθητές των φυλακών.

Παράλληλα ο κ. Τράντας είπε, ότι οι καλλιτεχνικές δράσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοπεποίθηση των κρατουμένων μέσω της δημιουργίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι καλλιτεχνικές δράσεις αξιοποιούνται ώστε να υπάρχει εξωστρέφεια του Σχολείου, άρα και των μαθητών στην κοινωνία».  

«Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι μαθητές του ΣΔΕ από αυτές τις δράσεις αποκτούν ακόμη και δεξιότητες πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα, αναδεικνύονται τα ταλέντα τους και οι ανησυχίες τους και ίσως να μπορέσουν να αποκτήσουν και μια επαγγελματική προοπτική» σημείωσε ο κ. Τράντας. και συμπλήρωσε: «Γενικώς το σχολείο μας με τα μέσα που διαθέτει έχει στόχο να ανοιχθεί στην κοινωνία και να δείξει ένα άλλο πρόσωπο των φυλακισμένων. Η πιο σημαντική περίοδος ήταν όταν κάναμε τις ανταλλαγές των έργων που έφτιαξαν οι μαθητές με τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, αλλά και η σημαντική έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στον χώρο της φυλακής ».  

Αξίζει να τονιστεί, ότι οι δράσεις που αναπτύσσει το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αφορούν μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μουσείου τέχνης στη φυλακή με 43 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και χειροτεχνίες, πρωτοβουλία για δημιουργία ραδιοφωνικής παραγωγής των εκπαιδευόμενων, αλλά και διαδικτυακές «ξεναγήσεις» σε Μουσεία, κατασκευές ψηφιδωτών, ζωγραφική, κόμικς κ.α.  

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας (φυλακών), στεγάζεται σε ανεξάρτητο χώρο, μέσα στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας και λειτουργεί από το 2004. Έχουν φοιτήσει σ' αυτό εκατοντάδες μαθητές, ενώ το βασικό πρόγραμμα διδασκαλίας συμπεριλαμβάνει Ελληνικό, Αγγλικό, Πληροφορικό, Περιβαλλοντικό, Κοινωνικό, Επιστημονικό και Αισθητικό Γραμματισμό καθώς και Συμβουλευτική Ψυχολογίας και Σταδιοδρομίας.  

Στον χώρο του 2ου Σ.Δ.Ε. φιλοξενούνται και άλλες δομές (προγράμματα ελληνομάθειας και από απόσταση φοίτησης σπουδαστών Ε.Α.Π.)

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 

 

logo2014-2020

ΠΗΓΗ: lifo.gr