09/04/2020 - 09:56

Συνάντηση για την ενίσχυση της συμμετοχής κωφών και βαρήκοων σε προγράμματα διά βίου μάθησης

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε εχθές, 3 Σεπτεμβρίου 2020, συνάντηση του Προέδρου ΔΣ ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Κωνσταντίνου Δέρβου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Σίμψη και τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Κορδονούρη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματέως Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού κας. Πίστης Κρυσταλλίδου και του Γραμματέα Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Λολίτσα, οι οποίοι έδωσαν το παρών και τόνισαν την υποχρέωση της Πολιτείας για κατάλληλη υποστήριξη και ισότιμη πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων στη διά βίου μάθηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η προώθηση της συμμετοχής των κωφών και βαρήκοων σε προγράμματα επιμόρφωσης. Η καταγραφή των εκπαιδευτικών τους αναγκών και η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε προγράμματα διά βίου μάθησης αποτέλεσαν βασικά σημεία της συζήτησης. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η ανάγκη παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, με στόχο την περαιτέρω εξοικείωση του γενικού πληθυσμού με τη φυσική γλώσσα των κωφών και βαρήκοων καθώς και την ανάπτυξη μίας κουλτούρας συμπερίληψης.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη συνάντηση και δεσμεύτηκαν να εξειδικεύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.