01/21/2020 - 11:21

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Αγία Παρασκευή: Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) Κωνσταντίνο Δέρβο συναντήθηκε ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας Αγίας Παρασκευής Νίκος Ζόμπολας, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενός Ιδρύματος που στηρίζει τους νέους κατά την εκπαιδευτική αλλά και επαγγελματική τους διαδρομή, πραγματοποιήθηκε ενόψει του «Φεστιβάλ Νέων», που θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην πόλη μας φέτος.

Οι δύο άνδρες, μετά από μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, αποφάσισαν τα εξής:

  1. Την παραχώρηση της «Αιγίδας» του Ιδρύματος στο «Φεστιβάλ Νέων». Με αυτόν τον τρόπο, το Ίδρυμα προάγει τον πολιτισμό και ενισχύει πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από φορείς νέων και υλοποιούνται για νέους.
  2. Τη διοργάνωση ημερίδας προκειμένου να ενημερωθούν οι νέοι της πόλης για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.
  3. Τη συνεργασία του Δήμου με το Ίδρυμα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επίσης, παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών, εξειδικευμένων και μη, που εξασφαλίζουν άνετες συνθήκες διαβίωσης σε φοιτητές, σπουδαστές, και μαθητές, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Παράλληλα, υποστηρίζει ανάλογα τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, τόσο μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα, όσο και μέσω της λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας.

Μέσα από πληθώρα προγραμμάτων, στηρίζει τους νέους τόσο στην εκπαιδευτική και επαγγελματική τους διαδρομή όσο και στην κοινωνική τους ζωή. Επίσης, υλοποιεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό της χώρας, σε άνεργους και εργαζόμενους, νέους/ες αλλά σε και πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών.

ERASMUS+ / YOUTH: «ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΛΛΑΖΕΙ ΖΩΕΣ»

To Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2014-2020 για τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού. Το πρόγραμμα αποτελεί τη συνένωση επτά ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς και στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας καθώς και στην ενίσχυση της ταυτότητας του ευρωπαίου πολίτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, αναμένεται να επωφεληθούν τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες μέσω του Erasmus+, οι οποίοι θα μπορέσουν να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα καθώς και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό.

Το Erasmus+ για τον τομέα “Νεολαία” αναμένεται να βοηθήσει τους νέους, μέσω των ανταλλαγών και του εθελοντισμού, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και τις προοπτικές απασχόλησης και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς και να ενισχύσουν την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη. Επιπλέον, οργανισμοί νεολαίας, εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας και άτυπες ομάδες θα μπορούν να αναπτύξουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης, να συνεργαστούν με οργανισμούς που εδρεύουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν καλές πρακτικές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΕΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13-30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε περισσότερες από 35 χώρες της Ευρώπης.

Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ισχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

 Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων χρησιμοποιείται ήδη από περίπου έξι εκατομμύρια κατόχους σε όλη την Ευρώπη, στους οποίους προσφέρεται ένας κατάλογος που περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 προσφορές. Στην Ελλάδα, τα ενεργά μέλη της αγγίζουν τα 17.000 και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς τους 200.

Στη χώρα μας, οι νέοι που είναι κάτοχοι τής κάρτας έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το δίκτυο συνεργατών του προγράμματος. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, όπως: ΜεταφορέςΕκπαίδευσηΤουρισμόςΠολιτισμόςΚαταστήματαΔιασκέδαση/ΦαγητόΥγείαΑθλητισμό, Ομορφιά κ.ά.

Πληροφορίες για όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και για τον τρόπο απόκτησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.europeanyouthcard.gr. Πληροφορίες για εκπτώσεις στο εξωτερικό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού European Youth Card Association.

ΠΗΓΗ thessi.gr