09/18/2019 - 11:47

Απολογιστική έκθεση δράσης μετά από την παραχώρηση Αιγίδας ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην AllForBlue για το σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των καρχαριών/υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί σχολ.έτους 2018-2019.

 

Από τον Οκτώβριο του 2018 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σεμινάρια για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, που ευθυγραμμίζονται με δράσεις που στηρίζουν τη «διά βίου μάθηση» και την αειφόρο ανάπτυξη από την AllforBlue υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν σε εκπαιδευτικές μονάδες και ιδρύματα με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν για τη θάλασσα με βιωματικό τρόπο και να επαναφέρουν τον στόχο για την καθαρότητα των νερών στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκειά τους οι μαθητές είχαν την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με τη χρήση οπτικοακουστικών και καλλιτεχνικών μέσων, ώστε να γίνει πλήρως αντιληπτή η σημασία του ευρύτερου θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τόσο η υλοποίηση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων όσο και η διοργάνωση για τη μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμών παραλιών/βυθών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε πάνω από 30 νησιά του Αιγαίου, έδωσε μια ευκαιρία κινητοποίησης σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και στην τοπική κοινωνία κάθε περιοχής για την ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, αλλά και την ενίσχυση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη.

Με τεράστια επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή εθελοντών ολοκληρώθηκε και το δεύτερο μέρος της μεγαλύτερης δράσης παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Συνοπτικά Στοιχεία:

  • Πιστοποίηση έλαβαν πάνω από 16.000 μαθητές
  • Μαζεύτηκαν πάνω από 30 τόνους σκουπίδια
  • Βιωματικές δράσεις υποβρύχιων & παράκτιων καθαρισμών
  • Διανύθηκαν πάνω από 1.700 ναυτικά μίλια

Στόχος της εκστρατείας “Keep Aegean Blue”, ήταν η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και κατά τη διάρκειά της έγιναν δράσεις σε παραλίες και στον βυθό, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία. Η υψίστης σημασίας ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σχετικά με την προστασία του απέραντου γαλάζιου των νησιών και τον καταλυτικό ρόλο του στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, ήταν ο βασικός άξονας της εκστρατείας.

Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε λύκεια των νησιών συμμετείχαν μαζικά μαθητές και εκπαιδευτικοί. Το έργο του οργανισμού παρουσιάστηκε στους μαθητές με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και τα ενημερωτικά βίντεο που προβλήθηκαν είχαν τεράστια απήχηση. Τα παιδιά είχαν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να μάθουν πως γίνονται οι καθαρισμοί στο βυθό, τις τεχνικές απελευθέρωσης άγριων ζώων από σχοινιά και δίχτυα, να δουν από κοντά αληθινά δόντια από καρχαρίες, τις στολές και τον λοιπό εξοπλισμό των δυτών.

Ο ενθουσιασμός τους και η συμμετοχή τους στη βιωματική δράση καθαρισμού της παραλίας που ακολούθησε τα σεμινάρια, απέδειξαν ότι έγιναν ουσιαστικά βήματα σχετικά με την ευαισθητοποίηση των νέων για την προστασία του οικοσυστήματος των νησιών μας.

Η υποστήριξη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. μέσω της παραχώρησης της αιγίδας του, αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον απολογισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος των υπευθύνων, ενώ το Λογότυπο του Ιδρύματος τοποθετήθηκε τόσο σε εμφανή σημεία όσο και στον ιστοχώρο της ΜΚΟ. Η δημοσιότητα που δόθηκε στην εκστρατεία Keep Aegean Blue ήταν εντυπωσιακή, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και τηλεοπτικά σε εκπομπές με μεγάλη θεαματικότητα.

 

                                                                                                                                                     

 

Related files
6555.png (5.83 KB)