11/24/2017 - 00:00

Προκήρυξη από το ΚΠΕ Βάμου του Σεμιναρίου για Διαφορετικότητα και Συνύπαρξη

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Διεθνές σχολείο, ανοιχτό σε πρόσφυγες και μετανάστες» που έχει εγκριθεί για το ΚΠΕ από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), οργανώνει το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Βιωματικό Σεμινάριο 4 ωρών, με θέμα:
«Διαφορετικότητα και συνύπαρξη»
Το Σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να συμμετέχει.  Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά πατώντας εδώ. Το Σεμινάριο είναι βιωματικό, οπότε, εκτός από την αρχική εισήγηση θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ομάδες. Στο τέλος κάθε ενότητας θα γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια.
Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και παιδαγωγική στήριξη των εκπαιδευτικών που στην τάξη ή στο σχολείο τους συνυπάρχουν διαφορετικοί μαθητές (πρόσφυγες, μετανάστες κ.ά) και όσων ενδιαφέρονται να προωθήσουν δράσεις ειρηνικής συνύπαρξης και ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας εντός κι εκτός σχολείου. Στόχος είναι η μεταφορά γνώσεων, ιδεών και εμπειριών από τα Σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ στην Ισλανδία και στη Μπολόνια και τη Φλωρεντία της Ιταλίας καθώς και παιδαγωγικών μεθόδων και τεχνικών που μπορούν να αξιοποιήσουν οι συμμετέχοντες-ουσες, να τις δοκιμάσουν οι ίδιοι/ες στην πράξη και να είναι σε θέση να σχεδιάσουν την ένταξή τους στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων ένταξης και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών ατόμων σε μια ομάδα ή σχολείο . Έτσι θα εμπλουτίσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους (εάν είναι εκπαιδευτικοί), θα μπορούν να έχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα βοηθούν τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση μαθητών  και πολιτών.
Το Σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 (10.00 πμ – 2.00 μμ, ο χώρος θα ανακοινωθεί αργότερα).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ»
10.00 – 10.15: Προσέλευση - Εγγραφές
10.15 – 10.30: «Η σύνδεση της Κλιματικής Αλλαγής με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα», Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Βάμου
10.30 – 11.00: Παιχνίδια γνωριμίας και ένταξης στην ομάδα
11.00 – 11.30: Δραστηριότητες και παιχνίδια για την ταυτότητα και τη διαφορετικότητα (σε ομάδες και ολομέλεια)
11.30 – 11.45: Διάλειμμα, Καφές
11.45 – 12.15: Δραστηριότητες και παιχνίδια για τα στερεότυπα
12.15  – 12.45: Δραστηριότητες και παιχνίδια για εντοπισμό των διακρίσεων και των ανισοτήτων
12.45 – 13.15: Δραστηριότητες και παιχνίδια ειρηνικής συνύπαρξης και ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στην ομάδα.
13.15  – 2.00 : Συζήτηση αποτίμησης και λήξη του Σεμιναρίου