Μέλος Δ.Σ. Σπαθής Γεράσιμος

Ο Καθηγητής Γεράσιμος Σπαθής υπήρξε Διευθυντής του Τομέα Μηχανικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) και έχει διατελέσει Kοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Ε.Μ.Π (2000-2006), Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ε.Μ.Π (2006-2010), καθώς και Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2015).

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sussex της Αγγλίας, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή στην περιοχή της Θεωρητικής Φυσικής (1975).

Έχει εργαστεί στο Τμήμα Στατιστικής Κατανομής των Πυρηνικών Καυσίμων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και, από το 1980 που διορίστηκε στο ΕΜΠ, δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα όπως: «Μηχανικές ιδιότητες Πολυμερών και συνθέτων υλικών», «Μηχανική παραμορφώσιμου σώματος», «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών», «Δυναμικές Μηχανικές ιδιότητες των υλικών – Ρεολογία» κ.α. Παράλληλα, επέβλεψε διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες.

Ερευνητικά εργάζεται στην περιοχή της Μηχανικής και Φυσικής των Πολυμερών και των Συνθέτων Υλικών και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.  Πλέον η δραστηριότητά του έχει επεκταθεί σε “in situ” σύνθετα υλικά με πολυμερικούς υγρούς κρυστάλλους σε μορφή ινών, καθώς και σε ινώδη σύνθετα υλικά με πολυμερική μήτρα.

Είναι κριτής επιστημονικών άρθρων σε 6 διεθνή περιοδικά, ο ίδιος έχει δημοσιεύσει  85 ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές, ενώ για το σύνολο του δημοσιευμένου έργου του έχουν καταγραφεί περισσότερες από 800 ετεροαναφορές.

Σχετικά Αρχεία